T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KONYA / HALKAPINAR - Halkapınar Arif Arık Çok Programlı Anadolu Lisesi

Abdürrahim Karakoç kimdir?

 

Vefatının 9. Yılında Rahmetle anılan Ünlü Şair, Gazeteci ve Yazar Abdurrahim Karakoç kimdir?

7 Haziran 2012 tarihinde hayata gözlerini yuman Mihriban Şairi Abdurrahim Karakoç 7 Nisan 1932 tarihinde Kahramanmaraş'ın Ekinözü ilçesinde dünyaya geldi.

 

Dedesi, babası ve kardeşleri şair olan Abdurrahim Karakoç, ailesi sebebiyle henüz küçük yaşlarda şiirle tanıştı.

Gençlik döneminde, yazdığı ilk şiirler iki kitap basılabilecek kadar çok olan Karakoç, bunları beğenmediği için ateşe verdi.

1958 senesinden sonra yazdığı şiirleri, 1964 senesinde 'Hasan'a Mektuplar' ismi ile yayınladı.

1958 senesinde ikamet ettiği beldenin belediyesinde mesul muhasibi olarak memuriyet hayatına başlayan Karakoç, 1981 senesinde memurluktan emekli oldu.

Mücadele bilinciyle yazdığı şiirlerinin çokluğu hayat şartlarından kaynaklanmaktadır; 27 Mayıs Darbesi, zinde güçler, ülke problemleri ve haksızlıklar, hiciv şiirlerini besledi.

30'a yakın mahkemeye verildi, hepsinden beraat etti. Avukat tutmadı, hep kendi kendini savundu.

2012 senesinde ciğerlerindeki enfeksiyon nedeniyle hastaneye kaldırılan şair Abdurrahim Karakoç, 7 Haziran 2012 tarihinde, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yoğun bakımda hayatını kaybetti.

Ankara Keçiören'deki Bağlum Semt Kabristanı'nda medfundur.

07-06-2021

İLKOKULDAN SONRA OKUYAMADI

Abdürrahim Karakoç'un bu derece nadide eserlerle dolu hayatı Kahramanmaraş'a bağlı Elbistan ilçesinin Celâ köyünde 7 Nisan 1932'de başladı. Babası çiftçilikle uğraşan, hece vezniyle halk şairleri tarzında şiirler de yazan Ümmet Efendi, annesi Fadime Hanım'dı. Babasının bu sanatı hem kendisi hem ağabeyi Bahattin'e geçecekti. Ancak imkansızlıklar yüzünden ilkokuldan sonra okuyamadı. Köyde marangozluk ve çiftçilik yaptı. Bir taraftan da babası ve ağabeyi gibi şiirler yazdı. Köyü Cela, Ekinözü adını alıp belde olunca 1958'de muhasebeci olarak belediyede görev aldı. Aynı yıl tüm yazdıklarını da yırttı attı. Şiirlerinde yepyeni bir sayfa açtı ve 22 şiirden meydana gelen Hasan'a Mektuplar'ı yazmaya başladı.

07-06-2021

ŞAİRLİK BİR AİLE GELENEĞİ

Şiir zevkini ve rengini Balcı Fakı diye tanınan ve halk şiirleri söyleyen dedesi Mehmet Efendi ile babası Ümmet Efendi'den almıştı. Tahsili yarım kalsa da Türk halk şiiri geleneğine sahip bir ortamda büyüdüğü için kalemine çok hakimdi. İlk şiirleri 1955'te Elbistan'da çıkan Engizek gazetesinde yayımlandı. Halk şiirinin tükendiği, tıkandığı yerde şiirini yeni hayallerle oluşturarak saz çalmadığı halde âşık tarzı Türk şiirinde âdeta yenilikler yapmıştır.

ŞİİRE NASIL BAŞLADINIZ?

- BESMELE İLE

"Şiire nasıl başladınız" sorusuna "Besmele ile" cevabını veren Karakoç kendi hayatını anlatan sözlerindeki samimiyetini mısralara da kolay geçirdi. Türk şiirine kattığı kendine has tarzı ile kolayca adından söz ettirdi. 1964'te Hasan'a Mektuplar'ın yayınlaması ile şöhreti iyice pekişti. Daha sonra beş şiirden oluşan "Hasan'dan Gelen Mektup", sekiz şiirden oluşan "Haberler Bülteni", yedi şiirden oluşan "Vatandaş Türküsü", beş şiirden oluşan "Masal" Karakoç'un adını Türk edebiyat tarihine tam manasıyla yazdırdı.

ANADOLU İNSANININ DERTLERİNİ ANLATTI

Köyde doğup büyümesi, Karakoç'un bu insanların ortak duygu ve düşüncelerini kendi köyü üzerinden tanımlamasına ve Anadolu'nun büyük oranda benzer coğrafyasını hitap etmesine olanak tanıdı. 50'li 60'lı yıllardaki Anadolu köyü ve köylü gerçeğini bütün çıplaklığıyla dile getirdi. Anadolu insanının hastahane ve mahkeme kapılarında karşılaştığı zorlukları, çektiği sıkıntıları, siyasetçilerin vaatlerini yerine getirmeyip vatandaşları aldatmasını insanı derinden sarsan yergi ve öfke duygularıyla dile getirdi.

Karakoç'un şiirlerinde toplumsal bozuklukların dile getirilmesi yanında temiz vicdanları yücelten, çirkinliğe, bayağılığa, hainliğe isyan eden İslâmî bir anlayış ve eda da hep yer aldı.

Temiz Türkçe ve hece vezniyle aşk, ayrılık, özlem, tabiat ve gurbet konulu şiirler yazan Karakoç, şiirindeki ahengi aliterasyon (aynı sesin veya hecenin tekrarlanması) ve asonanslarla (aynı ünlü seslerin tekrarı) sağladı.

Usta şairin 100'e yakın şiiri bestelenerek İbrahim Tatlıses, Şükriye Tutkun, Selda Bağcan, Musa Eroğlu, Esat Kabaklı, Gülay, Orhan Hakalmaz, Hasan Sağındık, Selçuk Küpçük, Gülşen Kutlu, Sevcan Orhan, Güler Duman, Gündoğar ve Azerin tarafından seslendirilerek geniş kitlelere ulaştı.

07-06-2021

 

 Eserleri:

Şiir

Mihriban (1960)

Hasan'a Mektuplar (1965)

Eli Kulakta (1969)

Vur Emri (1973)

Kan Yazısı (1978)

Suları Islatamadım (1983)

Beşinci Mevsim (1985)

Dosta Doğru, Akıl Karaya Vurdu (1994)

Yasaklı Rüyalar (2000)

Gökçekimi (2000)

Gerdanlık - I (2000)

Gerdanlık - II (2002)

Parmak İzi (2002)

Yağmur Yerden Yağar (2002)

Anadolu'da Bahar (2007)

Deneme

Düşünce Yazıları (1990)

07-06-2021

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 07.06.2021 - Güncelleme: 07.06.2021 15:08 - Görüntülenme: 2146
Kaynak: TRT HABER
  Beğen | 6  kişi beğendi