Türklerin geleneksel çerezi olarak kabul edilen ve "Kavurga" olarak bilinen lezzetli çerez ilçemiz Halkapınar'ın da hemen her mahallesinde özenle üretilir.
Yöremizin kültürel lezzetlerinden olan Kavurgayı, öğrencilerimiz ve velilerimiz de bilirler.
Anadolu'nun kuru yemişi Kavurga nedir? Kavurga nasıl yapılır? Kavurganın hazmı kolay olmasının yanında vücut üzerinde anlık yorgunlukları engellediği de bilinmektedir. Günümüzde hâlâ popülaritesini koruyan kavurga Halkapınar ilçemizin de geleneksel lezzetleri arasındadır.
Kavurga köylerde özellikle kış aylarında yapılır ve çocuklara ve yaşlılara verilen çerez bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Kavurga nasıl yapılır ve Kavurga nedir sorularının yanıtını sizler için derledik.
Kavurga; Türklere özgü, tahıldan yapılan geleneksel ve yöresel bir kuruyemiş türüdür. Türkiye'de farklı yörelerde çeşitli tohumların da buğday tanelerine karıştırılarak kavrulması ile yapılır. İçerisinde birçok yemişin, çeşitli çekirdeklerin ve tahılın bulunduğu kavurga, kilo problemi olanların da tüketebileceği bir besin olarak varlığını sürdürüyor.
İçerisinde mısır, menengiç tohumu, buğday, hint keneverinden elde edilen çedene, çeşitli çekirdek ve tahıllar bulunan kavurga çok da faydalı bir besindir.
KAVURGANIN FAYDALARI
• Kilo sorunu olanlar için ideal bir besindir.
• Hazımsızlık problemi yaşayanlar için doğal ilaç durumundadır.
• Mide ağrıları ve mide hastalıkları için oldukça yararlıdır.
• Saçların köklerini kuvvetlendirerek daha sağlam çıkmalarına yardımcı olur.
• Beden yorgunluğunu azaltır ve zihnin geliştirilmesine yardımcı olur.
• Öksürüğün kesilmesine oldukça yardımcıdır.
• Nefes darlığı, solunum yolları hastalıkları için oldukça başarılıdır. Böylelikle nefes açarak rahat nefes almayı sağlar.
• Antiseptik özelliği sayesinde çok iyi bir mikrop öldürücüdür.